Followers

Thursday, November 26, 2009

Cerita Best

Hehehe. Sian ek kepada si M kena pindah rumah plak. Mungkin sebab rumah dia tu dah x selamat kot utk dia (dia ni oversized). Hehehehe. Hang pindah mana si M? Tulih sikit pon da penat. Apa da.

Aku dan si I ada pelan baik punya masa cuti nih. Hehehe. Nantikan.

Tuesday, November 24, 2009

cuti dtg lagi...

salam..
waa cuti sem dtg lagi..
lps pnt bersengkang mata n kpale jwb exam..]now ic holiday time..
lme lak tu......pe la y kite nk wt kan...

kpada sikafa..
pe plan korg time2 cti ni???
xkn nk duk umh je...
ak da brita y xbrpe mngembirakan hati..
ak kne pindah lak time cti nih...
xmo2....xmo tgalkan umh ak kat sni...

kpd sikafa..
da cti ni..
rerajin la tlis kat blog ni..
blog ni da berkurun da xda spe nk tulis..xsyok r..
jgn la lpe tlis k..

prenggan terakhir ni..ak nk ucpkan hepy belated bezday kpd kapten, aisyah n syazwan cz ak x post pun ucp bezday kat korg..

k la pnt da tlis...
bubye...
jumpe lg nnt...

Friday, November 20, 2009

Sudah Lama Menyepi

Assalamualaikum...

Gila lama takdak posting kat sini ek. Kenapa la tiba2 geng Kami Pulun ni senyap? Jawapan dia xdak siapa pon yang tau. Jadi, setelah lama blog ni menyepi, aku si K bercadang nak hidupkan balik blog ni. Esok aku akan mula posting event2 yang dah kita lalui bersama. Ari ni saja ja nak amik mood dulu. Hehehe. Apa2 pon, kepada geng Kami Pulun, jangan la biaq blog ni bersawang gitu ja. Penat2 kita buat, xkan nak biaq ja kan. Jadi, segala salah faham yang kita ada tu, harap dilupakan ja la. Hehehe. Jom kita mulakan era baru kita. Hehehe. Aku bercakap macam pemimpin lak. Hehehehe.

Friday, August 21, 2009

Lupa kan sal SBE...

Hahaha, samekom... haaa..meh cek nk cita ckt..kita lupa kan sal SBE yg cek nk cita ari 2..
sbb cek mls nk karng..huhuh..byk sngt bnda jdi..xtau nk karng camna.. la ni meh cek cita sal bowling.. Ari 2 21 ogos 2009.. 1 ari b4 posa ar senang.. aku g ar men bowling ngn geng2 dan sedara2 aku... of cz ar kami p pas jumaat..gila pa p b4 2..huhuh


cita dia camni.. aku senarnya da wat strike 3 kali bertutur2.. 2 yg semngt sngt nk cita neh..
mesti ampa x caya kn? nnt..last lps aku karang aku tunjk gmbr score bord dia..tgk ar kebenarn dia.. Kmi men cross lane...wahahahah


Neh aku da sendikit gmbr2 yg kami p men ari 2.. jom kita terjah ------>




Semangat guna 2 bola..bajet kena.. ;)



1,2,3 baling.... time ni aku belah kiri.. srtike siot..




Haa.. ni dia result dia.. tgk2, ats sekali nama sapa? bapa kali strike??

Wahahahaha.. sekali sekala nk bngga.. pa slahny.. hehehe

K..2 saja post aku kli neh.. kepada semua yg berposa aku ucpkan selamt berposa..

yg x posa hope ada sbb yg munasarawak.. sbb nnt kat sana bkn mulut kita jawb..

cewah, jadi ustz lak.. hehehe.. jane!! samekom...


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK

kepada semua ahli sunnah waljamaah di luar sne.. dan juge y beragama ISlam..
slmt menyambut ramadhan al mubarak..

bln ni la kita topup blik iman,thn nafsu n berbagai2 lgi...

kepada sikafam y laki...jgn cobe2 tgl pose k...pmpn xpe ag cz allah bg keizinan...kihkih....

kepada semua ahli sikafa..
igtla hari bersejarah pd tanggal 25 ni...

hope jgn lupe...

lupe xnk kwn....
huhuhuh....

Thursday, August 20, 2009

Wah..wou...weh..

Aduh.. eh, lupe lak..samekom....

weh..lama x dengar cita.. nape blog neh sunyi?? aku da siasat da.. aku da tau nape...

rupa2nya.. semua org sngt2 bz skrng.. Aku je x..sbb aku suka wat asment last minit..hahahaha

aku nak post sal SBE aku..tp xkrang abs g..ampa tunggu ar..ada cita sdih dan gumbira..

banyk kot pengalaman baru aku dapt..antaranya ialah tuka taya keta..

msti ampa pelikkan..g SBE kat skul, bkn kat kedai mekanik taya..so nape aku kena tuka taya keta..

nk tau nape? tunggu ar post seterusnya.. dlam 2 3 ari neh, pnjng gk nk karng neh.. dlam 20 ribu patah perkataan (ngok la klu caya..hahahha)..

K, c u next post... Jane!!!

Thursday, July 30, 2009

Calculation penting....

studi = tak fail ---------1
tak studi = fail --------2

tambahkan kedua-dua equation tu:
1+2:
studi + takstudi = tak fail + fail

faktorkan:
studi (1+ tak) = fail (1+ tak)
studi [(1+tak) / (1+tak)]=fail
studi(1)=fail

maka,
studi = fail
so, tak yah arr studi...
buat penat ja..
:-)

Wednesday, July 29, 2009

SEKIRANYA....

Sekiranya kamu dapati dirimu mencintai
seseorang yang tidak membalas cintamu,
janganlah merasa tersisih. Tiada salahnya
mencintai seseorang kerana cinta tidak memilih
untuk singgah di hati sesiapa pun; Cuma cinta itu
tidak memilih untuk singgah di hatinya.

Sekiranya kamu dicintai oleh seseorang yang
tidak kamu cintai, anggaplah ia satu
penghormatan buat dirimu. Kembalikan
penghormatan itu dengan cara yang ikhlas dan
jujur. Jangan ambil kesempatan dan janganlah
melukakan. Setiap hati dan perasaan mengalami
kepedihan dan kebahagiaan yang serupa
sekalipun cara kita mengendalikannya berbeza.

Sekiranya kita bercinta dengan seseorang yang
begitu mencintai diri kita, dan tiba-tiba cinta itu
memilih untuk pergi, tiada siapa yang harus
dipersalahkan. Relakanlah saja cinta itu pergi
kerana setiap yang berlaku ada maksud yang
tersembunyi dan kita akan menyedarinya apabila
masa silih berganti.

Kerana cinta itu sendiri akan memilih untuk
singgah di hati sesiapa pun, kamu hanya perlu
menerima kehadiran cinta dengan segala misteri di
dalamnya apabila ia datang mengetuk pintu
hatimu. Nikmatilah ia sebagaimana ia membuat
hidupmu bahagia.

Cinta sentiasa dan selamanya akan menjadi
misteri. Bersyukurlah kerana ianya pernah singgah
di hatimu

Bengang!!!!

Aduhh... Kepada sikafam, aku nk wat luahan ati jap...

Betapa terteken ati ini apabila meratapi mslah yg menimpa diri ini..
telah lama aku memujanya, menyayanginya..idp aku amt memerlukannya..
tp kenapa..kenapa sekarng dia tinggalkan aku.. kenapa sekarng!!!
wlpn perit ati ini untk melupakan mu..tetapi perlu aku crk pengganti diri mu..
kl x, idp ku kesunyiaan..tiap kali aku blk, kau pasti d cc..tp tdk la skrg..
Izin aku buang mu jauh dri idp ku... bernarkan aku mencarik pgnti mu...
Oh hard disk ku.. kenapa ko rosk d saat FMP aku download da nk abs..tinggl 12% lg..
kenapa!!! kenapa rosk skrg... aku sngt2 tensen!!! da ar mahai natang neh...mahai aku x ksh..
harta bnda aku dlm 2..gmbr2 kenangn aku!!! tdk2!! =(

Tuesday, July 21, 2009

about me

i am not worth of having anyone.. i am not wanted by anything or anyone. i am alone.. people treat me like shit. people take what they want from me and go.. 'sorry i gotta go" "sorry i gotta meet someone" but it all boils down to the fact that people are leaving, and not returning back. so i sit here, alone.. i sit once agine. one single stary emotion, on this lonely night, opens the flood gates as this tital wave of pleading tears flow from these orbs... inevitable silence rings off these solitary walls.. the gentle whisper of tears hitting the floor beneath me is only sound, except for the ringing of your voice in my head which is my only comfort, and my biggest fear... watching all the happy moments abanden me like every human has done, no one wants me in their life.. they dont care for or about me. i am not wanted.. i am not needed.. i am used.. i am lied to.. and i am hated.. most of all.. i am alone

Tuesday, July 14, 2009

liku-liku kehidupan

salam..
rsenye lme da x mngarang kat blog nih..
hmm xda pe2 pun nk crite sgt..
juz nk gtaw sok kitorg blh blik..
ni disebabkan mktab nk mmbtulkan sistem perpaipan...

budak junior msuk smlm...
da lak y kata sorg dak tuh mka cm s...
so pe lg..
sume mmanggilnye sindrym...
hehe...
sian dak tu...

pointer aku??
mnurun gle sem ni...
sdih gle..
tp nk wt cmne...
tu r y ptut aku dapat dgn pe y tlh aku usahakan...

sikafam cm bese r...
rancang mcm2 nk g ble dpt elaun..
tp haram x jd pun..
huhuhu...
last2 sume decide better blik umh..
jumpa org y trsayang...


lusa cm bese r..
si s wjib mghantar crew2 sikafam ke jerteh...
jgn lupe tugas tuh...
hehehe....

la ni da lg cte y best..
da la sorg dr geng kamipulun ni mmpunyai pminat..
hot gler dia skunk..
hahahaha...

aku nk senaraikan la org2 y hot kat sikafam ni..
hehe...

s = HOT chicks ske ikut dia..cz da kete...
i = HOT n cute cz da 2 org kata dia cute dlm fs..cm teddy bear...
k = HOT n hambar...tp hambar2 pun da org nk kot...
a= ni y pling HOT...stu mktb bercerita skunk...
f = bkn HOT tp tot...huhuhu...
a = HOT la cz dia kan princess n ske ong, ong mlm2...
m = xda r HOT cma humble je..kihkih...

hmm bgitulah crite kanak2 sikafam la ni...
hehehe..



Monday, July 6, 2009

ReNunGaN.....KaWaN

MALAM TADI KAMU DAN KAWAN BAIKMU BERTENGKAR.
KAMU MEMBUAT KEPUTUSAN TAK MAHU BERCAKAP DGNNYA KEESOKAN HARINYA.
DIA SENYUM KEPADAMU.SEBALIKNYA KAMU MENGETAP GIGIMU KPDNYA.
DIA MENCERITAKAN PERKARA YG BAIK TENTANG KAMU KPD KWAN2NYA YG LAIN.
KAMU PULA MENYEBARKAN KHABAR ANGIN MENGENAINYA.
DIA CUBA MENDEKATIMU DAN MENEGURMU.
TAPI KAMU TOLAKNYA KE TEPI.

BAGINYA KAMU SEORG KAWAN YG TERBAIK.
KAMU PULA RASA DIA SEORG KAWAN YG PALING TERUK PERNAH KAMU JUMPA.
DIA PUN MENULIS NOTA KPDMU DAN MENCERITAKAN SEMULA KENANGAN MANIS YG
PERNAH KAMU DAN DIA KONGSI BERSAMA.
KAMU PULA MENULIS SEMUA SAAT BURUK YG KAMU INGAT SEPANJANG BERSAMANYA.
JAUH DI SUDUT HATIMU KAMU MENGASIHANINYA. TAPI DI HATIMU SUDAH PENUH DGN KEBENCIAN.
KEESOKAN HARINYA KAMU JUMPA SATU NOTA DRPDNYA:

DEAR_________,
SAYA CUBA MEMBERITAHU KAMU SEMLM TAPI KAMU TAK BERI PELUANG UTK SAYA BERCAKAP. SAYA CUBA BERITAHU KAMU BERITA GEMBIRA TAPI KAMU TAKUT UTK
MENDENGARNYA.SAYA CUBA UTK SENYUM KPDMU TAPI KAMU SAMBUT SENYUMAN SAYA
DGN KEBENCIAN. SKRG NI KEADAAN SAYA SGT TERUK DAN MAKIN TERUK.
SAYA MINTA MAAF SBB HARI NI SAYA TAK DPT BERJUMPA DGN KAMU.
SAYA TULIS SURAT SEMASA SAYA DI HOSPITAL.SAYA SUDAH KESUNTUKAN MASA.
SAYA MINTA MAAF SBB TERPAKSA BERITAHU KAMU SKRG.
SAYA MINTA MAAF ATAS PERGADUHAN KITA,KAMU MMG SEORG KAWAN YG HEBAT.
SAYA JANJI SAYA AKAN SENTIASA MEMERHATIKAN KAMU.

SALAM KASIH SAYANG,
________________

KAMU PUN BERLARI KE HOSPITAL UTK MEMINTA MAAF PDNYA.
TAPI HANYA IBUNYA SAJE YG ADA DI SITU.
IBUNYA MENEKAP MUKANYA DGN KEDUA BELAH TGNNYA.
DAN DIA PUN MENANGIS.DIA MELUTUT DAN BERDOA SUPAYA TUHAN KEMBALIKAN ANAKNYA.
KAMU SUDAH TERLAMBAT.

KAMU BERHARAP DPT BERITAHU KAWANMU YG KAMU MINTA MAAF DAN UCAPKAN SELAMAT TINGGAL.

PENGAJARANNYA:
SEMUA KAWAN ADA MASA NAIK DAN TURUN.DAN KADANGKALA KAMU PERLU MEMINTA
MAAF.JGN TUNGGU ORG LAIN MELAKUKANNYA DULU.SBB KAMU TAKKAN TAHU APE AKAN TERJADI ESOK HARI.

Sunday, June 28, 2009

Bila Air Sudah tiada....

Yooo.. aku lgi.. asik2 aku je post..mana lgi 6 eko geng pulun neh? huhuhu.. Ari ni aku nk cita sal ayaq plak..kalu dulu, nk p mndi py ssh.. dri umah nk ke tali ayaq 2 20 kilometa dia py jauh..la ni nk mndi 1 mnt sekali pn leh.. (petikan ini d ambl dri rancngan raja lawk astro msin ke 2)

Merujuk kepada petikan di atas.. semua itu xleh d guna pakai d tmpt kami belajaq neh..(kwsn dan d mana perlu dirasiakn supaya xkena gam!!) Aku neh, koi 5.30 pgi kena bngn da..nk wat pa ampa ty, mndi ar..pa lgi, da ayaq xda.. mmg aku sebagai pengurusi persatuan2 pelajar sedunia berasa sngt2 terkilan ngn apa yg berlaku skrg.. Nk kata kami xbyq bil ayaq x gk..duit asrama laju ja geng2 2 potong.. huhuhu.. la ni aku ngn pihak yg terlibat terpaksa berhempas pulas mmcri altenatif len untk bersucikn diri..

Aku, bu jonh lu (bkn mana sebenar) dan jaslan hamid (bkn mana sebenar) terpaksa pergi ke msjd untk mndi pgi td.. ye ar, kn busuk lak xmndi, msk kls ada gk yg kena tut nnt..hahahaha... Wlpn begitu kami berasa sngt berbesar ati ngn pihk pengurusan kera na anda begitu perihatin ngn mslh pelajar2 anda semua... Kami berharap mslh ini tdk lagi akn berulang lg..(msk kali ni da hmpr 12 kli krisis air melanda kami)
Sekali lagi saya ingn memohon maap kepada geng pulun semua kerana aku je asik post.. len kali yg len yah ar ssh2 nk post..biaq aku je.. Waoakoakoakoakoka!!~
k, c u all next time.. Jane!!

Friday, June 26, 2009

Cuti yang x sempurna..

Hari ini, 27 june 2009, ari sbtu, kul 9.42 pgi.... Aku ada cls gnti..Pelik x? ari sbtu ada cls, gnti lak 2... Time aku karng neh aku dok lam cls, ltcure ada kt dpn, tp dia pn cam xmau ngajaq ja, dok lokleh2 kelewaq pusing2 kls...boring kot, dia ciap tgk aku dok men tenet g..hahahahah.. Pada pihak yg terlibat, saya pengurusi persatuan2 pelajar sedunia sebulat suara ingt membanth penggantian cls pada wktu cuti... bkn saja kami (pelajar) mlahan ltcure pn senarnya xmau ada cls, mklm ar cuti.. cuti pelajar x ptt d curi dri pljar2, wlpn akta 174 xpnh berpihak kpd pelajar, namn kami ttp akn poerjuangkan hak asasi kami sebagai pelajar... SAY NO 2 CLS GANTI!!!!!!

Wednesday, June 24, 2009

Hari ini sama cam smlm..

Hari ini sama cam smlm..
cuma ari ni aku pakai baju len je dri smlm, so xde beza sngt pn..
smlm kls ada ltcure msk, ari ni pn sama gak..
wlpn ltcure yg mask x sama tp dia ttp kami pnggl ltcure, so ari ni sama gk cam smlm..
Smlm kami terkejut ngn subjet yg kami kena ambk, ari pn terkejut gk sbb mktb kami alert dan betul wat pertama kalinya..
Wlpn pn begitu, mktb kami hari ni sama gak cam smlm, msh lagi menyerabutkan budak2 dia..
Hari ni aku kuar nek keta, smlm pn kuar nek keta gk, wlpn isi lam keta 2 xsama, tp ttp nek keta..
so ini membuktikan..
Hari ni sama cam smlm..

Hari ni lebih baik dri smlm..
Hari ni aku berjaya membuktikan pada mak aku yang aku ni anak fauzi, smlm dia sangka aku ni anak soleh..
Hari ni aku telah berjaya menyelesaikan masalh yg smlm aku x dpt selesaikan, ini membuktikan..
Hari ni lebih baik dri smlm..

Sekian saja ucapan ilmiah aku utk post kali ni, aku boring neh, xtau nk wtpatb2 dtng idea wt keja gila, so aku membenarkan idea itu menguasai aku..Tp skrg da trn seru suh aku wt bnda yg lgi ilmiah, so aku kenalah stop mengarang..C U ALL NEXT POST... JANE!!!

hari ini

sangat..sangat..sangat..
penatt arini..
klas full dr pg td smpai la kol 1.15 td..
pastu ptg ade taklimat BIG lak..
pas abs tu ade agenda len plak ngn si s,k,a dan m..
blk dkt kol8..
nk tau agenda ape??
tungguuu...
aku akn cite tuk entry yg strusnya plak..
haha..
sbo ye..
agenda bekk pnye..
wahaha..

td ktorg tnye lec ( Pn Sakinah) tentang subjek sebenar yg ktorg amk..sbb ktorg xpasti ttg subjek yg ktorg amk ni..ade mktb len yg amik ade yg xamik..sgt2 menyerabutkan..so, pas Pn.Sakinah bg penerangan td brulah kmi faham..subjek ktorg tu mmg dh btol dh ikut BPG..ikut panduan 2009 nye..xde ksilapan..mmg ktorng nye lbh dr bdk2 len..istimewa sket..huahaha..mkin pulun2 la kmi sume ni nnt..hik3

tuk sem ni ade 3 paper je yg akan msuk exam.. ade 3 subjek wajib..ade 2 elektif..
( yg ni xde exm) ;
- WAJ 3104 Literasi Bahasa
- WAJ 3105 Numerical Literacy
- WAJ 3103 ELP II

Dibawah ini sume masuk exam ( * peringatan utk si f & geng pulun:) )
1 paper EDU ;
-EDU 3103 Murid dan Alam Belajar

2 paper major;
- PKU 3104 Kemahiran Pengamatan
-PKP 3103 Perkhidmatan Dalam Pemulihan

ni pon xmsuk exam gak..alhamdulillah..tp agk susah.
2 paper minor ;
-BMM 3101 Pengenalan Sukatan BM Sekolah Rendah
-MTE 3102 Mathematics education and curriculum

Byk plak subjek yg ktorg blaja kli ni..mcm ssh je..haha tp stakat ni lec sume ok2..baik2 je..
biasela awl2 sem kn..sume baik2..aku pon baik..muahaha ;p
aku rse sem ni akan lbih tough lg tuk kami sume..so, aku nk blaja btol2..xmo men2 dh..hehe bleh cye ke ekk ?? ;p kwn2..gandakan kepulunan kte kli ni ye..haha

Saturday, June 20, 2009

da blik da...

salam..
bertemu lg kite dlm blog nih...
hmm da blik da kat mktb..
waaaawaaa.....


tp xpe..
aku juimpe blik geng2 pulon ni..
sblum tu ak nk ucap thanks kat s sbb amik kmi pg td...
hehehehe..
sbb tu la anda diasayangi oleh kawan2...
hakhakhak...


seriau lak ble dgr nk kuar result ni..
agknyer cmne r pointer sem 1st ni kan..
rmi senior y ckp bek score time 1st sem nih..tp cm hampeh je...
serius seriau...
tp biarkan la..berbaloi la ngn usaha ak y x seberapa ni..
hehehe......

kpde s,i,k,a,f,a..
hope our frenship smpi ble2...
n truskan kgilaan n kepulonan kite utk sem nih...
hehehehe....

hmm xda plan nk g mlawat mne2 ngri ke tahun ni??
jom r planning awl2..
nnt senang nk bjet duit n pngankutan skali....
xkan nk duk mktb je kan..
kne gak kluar mrasai angin2 di luar sne..
huhuhu....

hmm k r pnt la plak mnulis..
pe pun hope sikafam n kawan2 dpt trus enjoy n happy dlm life nih..
hehehe...

tahniah kepada semua kawan2 krn insyaallah blh smbg lg blaja utk sem nih....

Wednesday, June 17, 2009

hahahuhuhihi...

waa...udah mau pulang ke maktab..nehi..nehi..xmo..huhu dh rse syok kt umah tbe2 kne blik plak kat mktb..pastu ble lg cti ??? tp nk wt cmne kn, trpkse gak la balik..kalo x nnt msti geng2 pulun ni merindui aku..muahaha..
btol kn3 korg..hehe

esok pada jam 9.30 spt biase..xikut jam drebar bas tu sbb xleh pkai..jam die rosak..sbb tu slalu lmbt..walupon nme bas tutt dirahsiakan..haha aku akn meninggalkan negeri nan indah lagi terchentaku ini..huhu

dan selepas itu bermulala semester bru tuk guru2 pelatih di IPGM KSM..kami geng2 pulun ni akan msuk sem 2 degree..apalagi tah cobaan tuk kitorng sem bru ni..sem lpas kami disajikan dengan subjek2 yang sgt menyelerakan dari chef2 yg hbat2..haha korg phm2 la sndri ek..;p dan keputusan yg bakal kmi hadapi..xtau la cmne..diharapkan geng2 pulun dan juga classmate kmi yg lain akan lulus dgn jayanye..insyaAllah..

rse mcm cpat je mse berlalu kn..pjm celik pjm celik dh dkt 2taun lbh kmi kat mktb ni..eh btol ke ek aku kre ?? huhu kalo kre taun ni la..hehe bermkne tnggal 3 taun je lg kami sume akan mnjdi seorg guru..haha cm xcye je kn..tp tu la kenyataan nye..tp kmi sume ni xbersedia lg nk jd ckgu..eh, korg dh bersedie ke ?? aku xbersedia lg..xbleh bygkn cmnela nk mengajar nnt..kne posting kt mne..kwn2?? uwaaa..xmo2..xmo bygkan..huhu harap2 la sumenye bek2 je nnt kn kwn2..
ok dh, ckup..hehe semoga sem bru ni bakal meningkatkan lg ilmu dan kemahiran kami utk menjadi seorg guru..aminn..

geng2 pulun sume..c uols kat mktb nnt ye..kte tingkatkan lagi kepulunan kte sem ni..wahaha

daaa ;)


teringat kenangan mse smbutan kemerdekaan kt kl dlu..besh ! besh!

Rumah Kata Pergi.. Maktab kata Mariii...

Setelah sekian lama aku bermustautin kat umh, akhirnya smpi masa utk aku kembali belajar di tempat pengajian aku... Walaupn rasa sedih dan perit di hati untk meningglkan umahku syurgaku ni.. Bila la nk cuti selama2nya, ni dok blaja...cuti, blaja...cuti, terbantut pengajian aku.. huhuhuh.. Wlaupe pn, aku tau..msti geng2 aku mengharapkn kembalian aku d mkbt 2 (mklum ar, aku org pnting kn) hahahah.. So wait my friendsssss, aku blk sok neh, pagi lak 2, kepada i,k,a,f,a dan m ampa sabaq la ek? aku da nk blk da neh.. Wahahahaha, kepada rakan2 ku d Kedah (ada ke?) nnt aku blk lg...kot. Pada ZAFT, ampa x p mana kn? dok kdah gk ar kn? bgs ar 2, nnt aku blk kdh kita tgk wyg sma2..ari 2 aku ajk tgk jgn pndng dan tego blakng congkak ampa xmau..huhuhu.. Pe pn selamat menyambng pengajian ampa semua whai kawe2 ku, xkira d mana ampa berada may force be with u.... All da best.. jane!!! =)

hari ku CeriA..

Ari ni aku epi..sbb? sbb aku berjaya contc smula rakn2 UiTM aku..(sblm ni malu2).. Hahahah. Depa semua da berjaya smbng dgree da (wlpn aku da smbng dgree).. Kl aku x kuar pn aku rasa aku leh smbng cam depa.. Tp x gak kot.. sbb yg lps ramai pompuan, yg laki bapa kerat ja.. Hehehe.. Depa, ramai yg leh sambng kat UiTM shah Alam, cos CS gak kot.. 2 taun dgree. Waaaa, ini bermakna depa dpt dgree awl setaun dri aku.. isk22.. xpe2 walpn begitu aku gmbira msk ckgu neh, sbb yah risau nk carik koja da, rugi setaun je pun, kl stay blm tentu aku leh smbng dgree, kl smbng pn xtau bapa taun aku kena tmn anggur.. Wahahahaha.. Aku doakan kwan2 UiTM aku berjaya dlm pengjian mereka, Gud luck 2 u all, pada geng ZAFT, aku tgk xda yg leh smbg dgree pn..cam aku sorg ja.. Wakaoakoakok!!~, tp pe pn wat lah yg terbek ye geng2 ZAFT.. da tinggl bape org je ek? huhuhuh.. kepada rakan2 yg aku x cntc g, tunggu ar berita dri aku (aku xtau no tepon ampa senarnya).. k ar.. smbng nnt2 lak, lenguh kaki karng pnjng2.. jana!! =)

Tuesday, June 16, 2009

SIAPA PALING LAYAK???

CEO sebuah syarikat memerlukan seorang pekerja yang berwibawa dan terdapat 4 orang calon yang berwibawa dan berkaliber. walaubagaimanapun beliau tidak dapat memilih antara keempat-empat orang calon tersebut, lantas memanggil kesemuanya untuk ditemuduga (beliau tidak sekaya Donald Trump untuk menganjurkan temuduga seperti The Apprentice).

Setelah keempat-empat calon berada di hadapan beliau, CEO tadi pun mula berkata Saya ada satu soalan yang mungkin memberi jawapan berbeza, calon yang memberikan jawapan terbaik akan diterima untuk bekerja di sini

Soalannya adalah apakah perkara atau benda yang paling pantas sekali? tanya CEO tersebut.

Calon pertama berkata FIKIRAN , kerana kadang ianya datang sendiri tanpa kita sedari Bagus , satu jawapan yang baik kata CEO tadi.

Kamu pula ? tanyanya kepada calon kedua. KELIP MATA , kerana tanpa kita sedari , sebelum sempat kita buat apa pun, mata kita dah berkelip jawab calon kedua. Satu jawapan yang sangat baik , lagipun perumpamaan melayu pun ada sebut SEKELIP MATA melambangkan kepantasan kata CEO itu.

Bagaimana kamu pula? tanya CEO kepada calon ketiga. Kalau kita tengok, lampu KLCC dihidupkan dengan pantas walaupun bangunan tu tinggi. Jadi saya rasa MENGHIDUPKAN LAMPU adalah paling pantas jawab calon ketiga. Jawapan yang terhebat setakat ni.

Bagaimana pula dengan kamu? CEO terus mengusulkan soalan kepada calon keempat dengan merasakan calon ketiga hampir pasti menjadi eksekutif baru di syarikatnya dengan jawapan yang sangat bagus sebentar tadi. Setelah diteliti jawapan calon-calon sebelum saya ni tadi, saya rasa perkara yang paling pantas sekali adalah CIRIT-BIRIT jawab calon keempat dengan yakin sekali.

Haaa ? CIRIT-BIRIT ? Kamu ni tak serius langsung, macam mana kamu boleh mintak kerja dengan syarikat saya ni ? CEO terkejut dengan jawapan calon keempat tadi. Begini tuan, malam kelmarin saya terjaga di tengah malam dengan rasa sakit perut yang amat sangat. Belum sempat saya FIKIR , KELIP MATA atau MENGHIDUPKAN LAMPU, benda tu dah terkeluar dah .. Calon keempat diterima menjadi eksekutif baru syarikat berkenaan.ehehheheh...ni tips temuduga untuk menjadi penjaga tandas awam

Belajar Bahasa Jepun...

01. Yang pemarah - KEIJI CACIMAKI
02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA
03. Yang bisu - KIETA TADASORA
04. Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA
05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO
06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI
07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA
08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI
09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI
10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA
11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA
12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI
13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI
14. Yang Lembab - AYUMI CIPUTBABI
15. Yang suka BERSUMPAH - SAIIFOOL BAUKARI
perkataan ataupun nama yang terdapat di atas tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati. Kalau ada pun hanya kebetulan sahaja.

Saturday, June 13, 2009

1st org pling bijak di duniawi...(atas lg dri syazwan....)

jeng....jeng...jeng......
msti smua org trtggu-tggu sp kan....
hehehe...dan jwpn nya ialah.....dia nie pndai lg dr syazwan....








................................IZWAN..........................kenapa....x percaya ka...?hehehe

Thursday, June 11, 2009

10 Orang Paling Genius Sepanjang Masa

10. Albert Einstein

9. Phidias (arsitek Athena)

8. Alexander Agung

7. Thomas Jefferson

6. Sir Isaac Newton

5.Michelangelo

4.Johann Wolfgang von Goethe

3. William Shakespeare (!)

2.Leonardo da Vinci

1.Syazwan Fauzi

Mengapa Syazwan? tunggu posting berikutnya ya … =)

Pelik

Pesal semua nama budak2 kat cni pelik2 ha??
S, I, K, A, F, A dan M... Nama plzz.. Mak ayah kita boh nama elok2, pggl ar nama..
Hahahaha.. Saja ja nk wt pulun, nama pn kamipulun kn? Kepada cik "F"iza saya dngn rasminya mengumunkan smbutan besday anda di tunda ke hari bulan yg akan d beritahu kelak...
Epi besday 2 you (ulang 3 kali), ulang lagi, kali ni buang you + fiza, pas2 ulang lagi.. Haaa, aku da nyanyi da.. Puas ati? =)

Tuesday, June 9, 2009

terima kasih..

Tuk entry kali ni juz nk ucapkan time kasih wat geng2 pulun yg wish tuk bufday aku arini..wlaupon ade gak yg xwish ag..
lpe kot..uwaaaa ;(
haha..xpe2..
pape pon time kasih buat mereka yg wish ye..
buat si k time kasih..nsb bek besday aku cti..
xdptla korg nk wt pape kt aku..
selamattt..haha
kpd si M jgnla majuk2 ek..
segala kesulitan amatlah kami kesali..kami mntk sowie sgt.peace :)

hepi besday to me..
hepi besday to me..
hepi besday to nurul afiza..
hepi besday to me..

disebabkan xde org nk nyanyikan n xde org nk bg kek kt aku so aku nyanyila sendiri..
kcian kn3..
huahaha..

tue dh aku..
xdpt trme knyataan..
uwaaa...
nk kck blk..nk kck blk..
huhu..

kwn2 geng pulun sume..sy nk kek 20 tingkat ye..demand..huahaha..
blk mktb nnt aku tuntut..
xsbar jmpe korg..
haha.

adios !
Eleh. Ye la tuh. Kepada si F, selamat hari jadi kepada anda ye. Nasib baik time cuti, kalau tak dah kena dah macam aku kena dulu. Hehehehehe.

yuhuuu....

salam
kepada si k y mengarang crite trip ke kuantan..
sape y tgu spe ni..
kmio punye lnguh mnenggu anda berdua sampai taw..
huhu..
wlu pe pun..
perjalanan tu mmg syok skali..
sem dpn wt lg k..

kli ni biar sume sikafam g..
jgn tgl spe2 lg da...
hehehe.....



sy nk mngucapkan trima kasih kepada sikafa krn tiada seorang pun y menghadiri mjlis kawen akak sy....
n kepada si s y sengal, hehehe...
abg megamall x penting... awk lg penting..
wakakakakaka...


honda civic kan..tu sbb jd penting..hakhakhak


selamat bercuti semuanya...

Saturday, June 6, 2009

Trip to Kuantan

Benda ni planing dah lama dah. Cuma nak buat taknak buat je. Mula-mula cadang nak pegi KT je tapi tetiba lak kuar dari mulut si K nak pegi Kuantan. Dia mula buat lawak je tapi yang lain amik serius( tak semua ada masa perbincangan ni, yang ada S, A, M, K). Pastu kami pon jadi la nak pegi Kuantan. Pengumuman pon dibuat la kepada SIKAFAM tapi ada pulak yang tak boleh nak pegi. Sebab ada alasan-alasan tertentu, so depa tak jadi la pegi. Si F nak balik umah dan si A nak balik umah gak. So, tinggallah si S, I, K, A, dan M. Pastu kami pun pegi la sewa keta kat Kedai D IPSMB. Pastu ada satu malam tuh, aku tetiba lak rasa macam taknak pegi. Hati aku berbelah bagi la nak pegi ke taknak. Ni semua pasal duit la. Takkan xdak duit pon nak pegi jgk. Nak isi minyak xkan nak pakai air kot. Duit aku dalam BSN tinggal cukup2 je kot utk minggu2 terakhir sem nih. Aku pon habaq la kat geng2 SIKAFAM yang nak pegi nih. Depa pon agak kecewa la dengan apa yang aku habaq kat depa (nampak sangat aku ni org penting). Aku pon habaq la kat depa nanti la aku wat solat sunat istiharah(tak buat pon). Pastu ada la satu hari tu, aku ngan si S, I dan Lan kuar makan kulat. Kami pon p la bank dulu. Aku try la tengok kad Bank Islam aku. Sebab BSN aku dah nak abis so aku kena la guna yang emergency punya. Aku taknak mintak duit pak aku. Kesian kat dia. Hahahah. Aku pon cucuk la kad Bank Islam. Tengok-tengok ada banyak lagi. Hehehehe. Aku dengan senang hati buat keputusan yang aku konfem p Kuantan dengan geng2 yang ada nih. Hehehehe. Pastu aku pun habaq la kat depa. Depa pon kembali ceria seperti dulu kala dan sedia kala. Pastu lebih kurang sehari ke dua hari nak bertolak tuh, ada problem la plak. Si I x boleh nak pegi sebab dia ada futsal. Huhuhu. Pastu dia pon ada plan yang agak tak best ar bagi aku(best kot bagi dia). Kami p Kuantan balik hari je kalau dia nak ikut. Huhuhuhu. Mana best camtuh. Pastu dia kata, kalau kami nak p tido, dia tak boleh ikut la. Ish2. Banyak tol problem. Pastu setelah difikirkan masak-masak, dia pon tak jadi la pegi. Tinggal la kami 4 orang je. Kebetulan lak keta yang kami dapat tu keta Kancil. Lagi la. Kalau si I ikut, macam mana nak susun kedudukan budak laki 3 orang, budak perempuan 2 orang. Takkan nak bagi budak pempuan drive kot? Aku bukannya tak bagi pempuan drive. Cuma bagi aku, aku rasa tak best sebab satu depa pengalaman tak banyak lagi dan kami ni nak jalan jauh. Yang paling penting ialah, aku tak konfiden dengan cara pemanduan depa berdasarkan pengalaman-pengalaman aku yang sebelum nih(jujur nih, budak2 pempuan jgn marah kat aku lak). So, dijadikan cerita, 2 laki depan dan 2 pempuan kat belakang. Molek dah tu. Plan dia macam nih. Kami bertolak dari maktab pagi Jumaat dan akan bertolak balik dari Kuantan petang atau malam Sabtu. So, sampai maktab hari Ahad pagi. Ahad tu cuti, so kami taknak la rush sangat. Heheheh. Opps. Sebelum tuh, aku tak habaq lagi tujuan kami semua ni nak p ke Kuantan nih. Ada banyak kot tujuan. Hehehehe. Yang pertama sekali, macam yang aku habaq tadi. Kami mula2 nak p KT sebab nak jalan2 je dan si S nak beli power supply dia yang dah jahanam tuh(padan muka dia dan padan muka aku jgk sebenarnya sebab aku xleh main game). Sejak power supply dia jahanam, dia jadi x keruan. Macam orang gila la. Dok melilau x tentu arah. Hahahahah. Padan muka kita si S. Ok2. Sambung kepada tujuan kedua plak. Kami ni dah lama kempunan nak tengok wayang. Heheheh. Kat Kelantan dan Terengganu ni mana ada panggung wayang. So, nak p tengok wayang kena la p Kuantan. So, memang molek dah tujuan kami nih. Ada lagi tujuan lain, kebetulan kampung aku dan kampung si A ni dkt Pahang iaitu Pekan. So kami nak balik la jumpa sedara mara yang lama tak jumpa. Sedara mara aku ni bersepah2 kat Pekan dan Kuantan tuh. Ok, banyak sangat aku melalut nih. Sebelum tu, masa kami nak p amik keta tuh, kami p la jumpa Abg D kat koop atau kedai dia. Kami habaq la kat dia yang kami nak keta yang elok punya sebab nak jalan jauh nih. Pastu abg D habaq keta yang paling elok tu iaitu TAR berapa ntah dah ada org amik utk sebulan kot. Kami pon frust la. Dia bagi keta Wira. Wira tu kami dah penah pakai. Ok tu memang la ok. Tapi kalau dia lalu bumper ja, mesti sangkut. Macam nak luruh enjin tuh. Huhuhuhu. Aku ngan si S la yang testing keta. Pusing2 maktab kejap ngan keta Wira tuh pastu kami decide nak amik keta Wira je la. Luas pon luas gak. Pastu masa nak p konfem keta tuh, kami perasan ada satu keta Kancil yang baru sampai. Nampak ok je keta tuh. Kami pon amik keta tu la nak jadikan cita. Hehehe. Pastu, kami pon balik la bilik dan mengkonfemkan perjalan kami ke Kuantan tanpa 3 orang lagi geng kami. Nak wat cmna, dah takdak rezeki nak pegi sekali. Takpa, lain kali kita p lagi jauh weh. Hahahah.

Esok pagi, aku ngan si S ni bangun awal la jugak nak p panas enjin keta. Nak jalan jauh la katakan. Kami pon buat la preparation apa yg patut. Cek tu la, cek ni la. Siap bawak mekanik kami lagi tuh iaitu Encik Daud, pemilik moto TZM bernombor plat JDM apa ntah yang kecewa motonya tidak boleh jalan selalu sebab asyik jahanam dan peruntukan kewangan untuk membaiki selalu kurang. Hahahah. Panjang plak huraian aku kat Encik Daud nih. Tapi tima kasih kepada encik Daud kerana beliau telah meluluskan keta Kancil kami untuk menempuh perjalanan yang jauh. Heheheh. Pastu macam biasa la, mesti budak laki yang tunggu budak perempuan. Memang dah jadi tradisi la. Kami pon tunggu la budak2 tu dengan penuh kesabaran di hati ini. Akhirnya sampai gak depa ke destinasi iaitu belakang kafe maktab, bukan Kuantan ye. Dah setel2 semua tuh, kami pon jalan la dan kami pon pegi la bank dan isi minyak. Bukan minyak je, angin dan minyak hitam pon kami nak isi gak. Hehehe. Pastu si S pon pegi la beli minyak hitam. Masa nak isi tu, kan kena cek dulu dia punya level kan? Aku pon tarik la dia punya btang tuh dan suruh la si M nih, cari kain buruk kat belakang but keta tuh. Pastu hangpa nak tau x dia bg kat aku apa? Dia bagi la kain tuala si S yang memang buruk daripada kain buruk tu kat aku. Aku pon gelak la kat dia. Si M ni, x caya lak yang tu tuala si S. Pastu si S sampai dan mengambil tuala itu. Hahahahha. Tu la si S. Aku dah habaq dah. Mesti depa kata tuala tu macam kain buruk punya la. hehehehe. Padan muka hang. Pastu kami isi la minyak hitam tuh macam biasa. Di sinilah bermulanya perjalanan kami ke Kuantan. Kami decide nak ikut jalan pantai sebab best dan x boring sebab boleh tengok pantai. Kalau lalu jalan dalam, asyik nampak hutan je. Aku ngan si S pon dah pakat yang aku akan bawak masa pegi dan masa di Kuantan. Pastu si S akan bawak masa balik dan kalau masa nak balik tu dah malam, aku plak yang akan take-over. Kira aku pilot la dan si S ni co-pilot aku la. Heheheheh. Kami pon meneruskan la perjalanan kami. Sampai di KT, kami amik jalan ikut Marang. Takmau la lalu jalan Jabor. Hutan je wat pe. Baik ikut pantai. Best pon best. Aku pon ikut la jalan Marang. Sikit-sikit aku boleh ingat dah. Aku penah lalu jalan Marang nih tapi masa umur aku 15 tahun dulu atau waktu Form 3 la. Tapi ingatan aku masih kuat dan segar lagi. Eh2. Sebelum tuh, kami singgah Masjid Kristal dulu. Sebab ada orang dok kempunan nak pegi jejak dan tengok masjid tuh. Kami pon kona la kat masjid tuh. P la turun kejap dan amik2 gambaq. Aku plak tengah bengang pasal kamera aku nih. Semalam kamera aku, aku bawak pegi pantai sebab kami nak main wau. Lan, Daud, si S skali la ngan aku. Pastu Daud pon amik la gambaq. Tau2 bateri abih sebab ssebelum nih, Kuang yang pinjam. Aku lupa nak cas. Pastu dah abih main wau, Daud p simpan kamera tu kat dia. Aku pon lupa la nak amik nak cas. Pastu esok pagi nak jalan baru la aku teringat. Huhuhuhu. Hampeh tol la. Masa nak p KL pon jadi camnih jugak. Takpa la, dah takdak rezeki. Ok2.


Di Masjid Kristal

Si A dan si S

Pas masjid nih, kami pon terus la ke Kuantan. Masa on the way tuh, ada orang merengek dan mengomel kelaparan la pulak. Sapa lagi kalau bukan si M yang g@#$k. Heheheheh. Jangan marah ha. Si A pulak mencadangkan la beberapa tempat yang boleh diberhentikan untuk makan. Malangnya si A nih, setiap kali dia habaq je kedai mana yang nak aku berenti tuh, dekat2 baru la dia nak sebut. Jadi, asyik terlepas je la. Brapa kedai ntah. Aku rasa dalam 3-4 kedai jugak la kot. Pastu kami wat dek je la dengan perut nih dan decide nak makan lepas aku n si S solat Jumaat. Kami pon jalan la lagi sampai la ke Kemaman. Kemaman plak, kami singgah solat kat Kemasik. Aku ngan si S pon p la solat dengan meninggalkan bdk2 perempuan dalam keta yang diparking dalam masjid tuh. Kami pon solat la macam biasa. Pastu dah abih solat, kami pon kuar la masjid. Tengok2 keta dah ilang dah. Aku dok ingat depa p parking belakang masjid. Aku pon p la tengok dan kat belakang masjid pon xdak. Ha, sudah. Mana plak depa ni pi? Aku ngan si S ni pon tunggu la kat depan masjid. Henset pon kami tinggal dalam keta. Macam mana nak contact. Bengang gak la kami time tuh. Pastu dengan selambanya kami tengok depa balik dari mana ntah. Dengan senyum kambing ala kerang busuk tuh, depa pon kata la depa p jalan sat n lepak kat pantai sebab tempat yang kami dok parking tuh penhu ngan budak laki. Aku pon terima je la depa punya alasan. Logik gak la. Tapi kalau boleh, jangan la pegi jauh sangat. Parking kat depan dan luar masjid tu kan ada. Teduh pon teduh. Buat aku risau je. Takpa la, benda dah lalu. Hehehehe. Pastu depa lak solat. Aku ngan si S plak yang kena tunggu depa. Kami pon lena la sat tapi aku xleh lena pon. Si S ni memang lena baik punya la. pastu depa pon abih la solat. Kami pon teruskan la perjalanan. Sebelum tu, kami p tengok dulu tempat pantai yang budak2 pempuan tadi ni dok lepak. Pastu alang2 ada kedai makan plak kat situ, kami pon terus la makan. Pas makan tuh, kami teruskan la perjalanan kami. Kami dah dekat Kemaman dah dan tak jauh lagi Kuantan sebab dah sempadan Pahang Ganu dan Kemaman nih. Aku pon dah mula recognize balik jalan2 kat situ. Sebab dulu pon aku dok Kemaman. Pastu kami pon sampai la Kuantan dan sampai kat pelabuhan tuh, kami ikut jalan pantai lagi. Sebab aku nak singgah umah kak sedara aku sat. Kalau ikut jalan belakang tak lalu la umah dia. Umah dia kat Sungai Karang Darat, Beserah(betol ke eja cmnih). Kami pon singgah la umah dia jap. Pastu kami pon teruskan la perjalanan ke Teluk Chempedak atau TC. Xdak apa yang best pon kat situ.


Di pantai Teluk Chempedak

Merenung masa depan yang tak berapa nak pasti lagi

Si A dan Si M

So, kami pon masuk la ke dalam bandar dan ingat nak pusing2 dalam bandar Kuantan jap tapi dia punya jam bukan main teruk lagi. Kebetulan lak kami jumpa sorang mamat nih. Dia budak maktab gak tapi yang bestnya dia dok bawak keta dan ada sorang pempuan dalam tuh. Aku x brapa nampak la sapa dai sebab budak pempuan tu dok kalih belah sana. Dan aku jugak xmau la sebut sapa dia budak maktab tuh nanti kesian lak kat dia. Heheheheh. Tapi dia bukan budak batch kami la yg pasti. Ok, pastu Mak Chor(orang kedah panggil mak chaq) aku nak jumpa lak kat Giant. Aku pon bawak la keta p Giant. Pastu jumpa kejap Chor. Sembang2 pastu kami pon teruskan la perjalanan ke tempat isitirehat kami iaitu daerah Pekan. Kat Pekan nih, aku dan si S akan tido kat umah nenek aku kat Kampung Ketapang Tengah. Manakala si M dan si A pulak akan tido kat umah si A ni la kat Kelat Rendang. Mula2 sampai tuh, kami pi umah kakak si A dulu dekat2 dgn Peramu. Pastu kami terus p ke umah nenek aku kat Ketapang. Pastu baru kami nak antaq bdk2 pempuan kat umah si A. Sampai2 je, si S ni jari dia kena kepit plak kat keta Kancil tuh. Si M punya pasal la nih. Pastu nasib baik xdak apa2 sangat. Sembang2 dan makan2 skit kat umah nenek aku. Pastu kami pon p la antaq balik depa nih kat umah si A. Sampai situ, sembang2 lagi dan makan2 skit. Pastu, aku ngan si S ni pon balik la ke umah nenek aku untuk berehat dan tido. Heheheheh. Pastu pada pagi esoknya, aku cadang nak p umah sedara aku ni kat kampung tu jugak. Pastu sowh abang sedara aku yang sorang lagi nih p umah tu jugak. Boleh gak jumpa. Dia ni baru kawin. So, aku ngan si S pon pegi la umah sedara aku. Tunggu lama jgk la nak jumpa abang sedara aku nih. Pastu time tuh, si S ni plak boring. Dia nak bawak keta p jalan2 pusing kampung. Aku pon bagi la kunci kat dia. Kalau sesat, lantak hang la si S oi. Abang sedara aku pon sampai la kat umah tu dan sembang2 sat. Pastu aku sowh si S nih patah balik dari jalan2. Dia pon patah balik dan kami pon balik la ke umah nenek aku. Sampai umah nenek aku, auntie aku tanya nak balik bila. Aku cakap la nak balik dah ni. Huhuhu. Pastu lepas salam2 semua, aku ngan si S pon bertolak la ke umah si A. Sebelum tuh, kami p jalan2 dulu. Kami p padang polo. Dekat ngan istana padang ni. Pastu amik2 gambar.


Hasil kerja tangan Encik Abdul Wahid

Pastu dah abih boring dah, kami pon terus p umah si A nih. Sampai2 kat umah dia, dia pon baru sampai ngan mak dia. Depa p mana ntah. Pastu kami pon p la makan kenduri kat sebelah umah dia tuh. Makan2 pastu kami rehat sat kt umah si A nih. Bdk2 pempuan dok siap2 nak bertolak. Si S ni dan lagi tidoq. Aku baring2 ja. Pas dah siap2 semua, kami pon bertolak la ke Kuantan. Goodbye Pekan. Lain kali aku mai lg. Tapi mesti tiap2 taun aku mai punya. Toksah risau la. Heheheheh. Sesudahnya kami sampai kat Kuantan tu, aku nak p umah makcik aku dulu kat Sg. Isap. Heheheh. Bdk2 ni dah bising plak. Lantak hangpa la. Aku nak p sat ja tapi dah kena ayaq la apa la, dah jadi lebih skit. Hehehehe. Pastu, kami pon terus la pegi ke umah si kecil atau Sarah. Umah dia kat bukit Setongkol. Kat mana pon aku xtau. Sebelum kami blah dari umah makcik aku tadi tuh, kami tanya dia macam mana nak pegi kawasan tu. Pastu dah tau jalan, kami pon p la. dah sampai ke Bukit Setongkol, kami pon call la si Kecil. Nak cari umah dia nih, punya la susah. Huhuhuhu. Masa nak cari tuh, aku dan lagi melepas angin dan mengamuk la budak2 dalam keta nih. Hahahahaha. Padan muka hangpa. Sori la, bukan aku sengaja nak lepas. Benda ni bukan kita yang control. Hahahahah. Pastu kami pon jumpa la umah si Kecil ni. Kami lepak2 jap kat umah si Kecil nih. Kejap bendanya, si S dan lagi makan nasik, aku dan lagi buang ayaq, si M dan si A dok solat. Kami ajak si Kecil kuar skali ngan kami. P jalan2 kat bandar. Dia pon setuju la. Pastu kami pon kuaq la jalan.


Si A, si Kecil dan si M

Mula2 kami p kat mana ek. Megamall kot. Aku tak ingat la nama tempat tuh. Mula2 nak tengok wayang kot kat situ pastu tak jadi sebab apa ntah. Aku ikut ja budak2 nih. Hehehehe. Pastu si M ni plak ada nak jumpa kawan dia. Heheheheh. Sapa kawan dia tu kami tak kenal la kan. Dia punya jantina pon tak akan didedahkan untuk keselamatan. Hahahahah. Pastu kami tinggalkan si M dengan kawan dia dan kami pergi ke mana ntah. Kawasan komputer gak la. 101 kot. Pastu kat situ la si S beli dia punya power supply utk komputer dia. Pas2 beli tu si M say goodbye tu kawan dia dan kami pon bergerak pulak ke Kompleks Teruntum untuk survey wayang plak. Hehehehhe. Sampai2 kat Kompleks Teruntum, kami pon p la tengok la cita apa yang ada. Bdk2 ni nak tengok cita Jangan Tegur. Tapi cita tu ada petang je. Malam takdak. Hahahahah. Padan muka hangpa. Aku memang x minat cita2 macam tuh bukan sebab aku takut tapi ada la sebab lain. Hehehehehehe. Ok. kami survey la cita apa dan kul brapa. Pastu tengok cita X-Men kul 9.30 malam kot. Plan kami, pas Maghrib nak p makan dan pas makan kami terus p tengok wayang. Ingat ye, malam tu kami plan memang nak nak bertolak balik ke maktab. Dan mula2 kami stick dengan plan tu. So, kami pon p la solat kat bawah tuh. Kemudian, aku bawak depa p ke Tanjung Lumpur. Special tempat nih sebab ikan bakar dia memang aku rasa antara yang best la kat Malaysia. Hahahaha. Tapi slack satu benda ja. Kat sini depa tak cicah ngan ayaq asam. Depa cicah ngan kicap ja.huhuhhhu. Tapi x kisah la kan. Ada satu lagi benda yang penting untuk makan malam nih. Aku yang akan belanja depa semua. Hahahahah. Dah dapat gaji la katakan. Aku pun bawak la depa ke Restoren Ana Ikan Bakar Petai. Aku penah makan kat sini dengan family pak Ngah aku dulu. Memang sedap gila la. Harga aku tak pasti sebab dia yang belanja. Tapi aku rasa cukup kot. Aku ngan si Kecil pon pgi la pilih lauk apa nak makan. Depa yang lain pegi pilih tempat. Aku ni macam pak depa plak. Si Kecil ni nak kata macam mak xtau la sebab dia ni kecik je(suara Aiman tak kisah). Hahahaha. Tak kisah la apa2 pon. Aku ngan si Kecil pilih ikan apa ntah, ikan pari, dan sotong. Kami wat ikan tu bakar dan sotong wat goreng tepung. Pastu kami naik la ke atas di mana meja kat atas takdak kerusi. Kita bersila atas lantai. Heheheh. Tu yang special tuh. Kami order air dan sebagainya la untuk memuaskan nafsu makan kami. Hahahahah. Pastu masa dok tunggu makanan dan minuman tuh, kami amik la gambaq2 dan aku siap bagi ceramah motivasi lagi kat depa nih. Tak caya? Nanti aku tunjuk gambaq2 tu kat bawah nanti. Hahahaha. Pastu ada sorang baby kecik nih, datang merayap kat kami. Pasti si A ni amik la budak kecik tuh. Tadi budak tu, bukan main lagi kuat nangis pastu si A ni amik dia, senyap terus. Boleh jadi mak dah dia nih. Hahahahah. Layak2. Pastu mak aku call. Dia tanya la nak balik bila, aku kata la nak balik malam ni pas makan2. Dia kata bali kesok je la. tido la umah kawan dulu. Aku kata insyallah. Aku pon habaq la kat budak2 nih. Ada yang setuju dan ada yang berat hati. Pastu aku pujuk la si S nih. Dia x sabaq nak balik sebab nak testing power supply dia. Kemudian dia pon setuju la nak balik esok. Dan kami pon memang konfem balik esok pagi. Huhuhuhu. Pastu makanan kami sampai. Ikan kat sini kalau kita sowh dia wat bakar, dia automatik akan letak petai kalau kita tak cakap taknak. Dah nama pon Restoren Ana Ikan Bakar Petai. Takkan nak letak sawi plak dalam ikan tuh. Aku xtau yang si S ni tak makan petai. Pastu bila ikan sampai dia pon agak kecewa la. Huhuhuhuh. Cian si S nih. Huhuhuhuh. Tapi bila dah makan, tak rasa sangat petai tuh. Huhuhuh. Dia pon balun elok ja ikan tuh. Pastu dah siap2 makan semua, aku pon turun la dulu nak pegi bayaq. Hehehehe. Si S pon nak ikut jugak sebab dia nak tengok harga. Keseluruhan kami makan dan minum harga dia RM 70. Ok la harga tuh. 5 orang makan kan. Puas hati dan kenyang. Sedap pon sedap.


Aku (si K), si Kecil, si S, si A dan si M

Si A dengan 'anak'nya

Dok bagi ceramah

Ceramah lagi

Pastu kami pon cepat2 la pegi ke Kompleks Teruntum sebab kami dah terlambat untuk wayang kami tuh. Heheheh. Kami masuk2 dalam panggung tuh, wayang dah start dalam 10 minit macam tu la. Kami pon tengok la wayang. Habih2 tengok wayang kami pon balik la ke umah si Kecil. Masa dah sampai ke umah si Kecil tuh, adik2 dia lepak kat luaq. Dok sembang2 ngan sepupu2 dia. Kalau hangpa nak tau, sepupu2 dia semua dok keliling umah ja. Huhuhuhu. Dasyat tol. Kami ni punya la segan nak masuk umah dia sebab kami kan nak tidoq kat situ. Huhuhuh. Pastu si S ni gatai plak p sentuh bonet keta Avanza si Kecil nih. Huhuhuhuh. Apa lagi. Berbunyi kuat la dia punya alarm tuh. Bising gila2 la dan kami pon bertambah malu la ngan family si Kecil nih. Si Kecil kuar dengan buat dek je p matikan alarm tuh. Huhuhuhu. Kami pon masuk la dalam umah si Kecil nih. Aku ngan si S tido kat depan tv. Si A dan si M tido dengan si Kecil dalam bilik dia. Pastu hang nak tau x si S ni telah melakukan satu perkara yang cukup memalukan. Ada ka dia p mintak pinjam laptop kat si Kecil nih. Memang muka x malu tol dia nih. Huhuhu. Apa da. Lantak hang la si S oi. Aku nak tido. Pastu bangunnya pagi2 esok, kami pon siap2 la nak balik. Ingat nak ajak si Kecil skali tapi dia dah beli dah tiket bas. Kami makan dulu nasik lemak dan tengok keta elok ke x. Elok tak elok kena jalan jugak macam mana pon. Ari ni, si S akan jadi driver. Aku akan jadi guide je. Sebab aku kan tau banyak jalan. Hehehehhe. Blagak gial tapi ni la kebenaran dia. Hahahaha. Kami pon say goddbye to si Kecil. Sebelum kami bertolak balik ke maktab, si M ada nak jumpa kawan dia lagi. Huhuhuh. Orang lain plak kali nih. Kami pon pegi la Politeknik Sultan Ahmad Shah atau POLISAS. Di sinilah kawan si M ni berada. Terkejut gak kami bila masuk poli ni sebab memang luas dan besar gila2 la. dia punya facilities dia memang lengkap. Dia punya landskap pon lawa. Pas jumpa kawan si M nih, kami pon bertolak la ke maktab. On the way tu, jap biar aku ingat dulu kami singgah kat mana. Hmmm. Mula2 kami singgah kat Sg. Ular sebab bdk2 nih nak tengok pantai. Sg. Ular ni tempat aku wat family day ngan family belah mak aku dulu. Tahun lepas kot. Sini jugak lah berakhirnya riwayat henset Nokia 1100 aku. Huhuhuh. Cian dia. Aku kata dah jangan mandi kolam. Dia diam2 je dok dalam poket suar aku. Tengok dah kiok dah. Huhuhuhu. Xpa la. Kami teruskan perjalanan. Kami lalu kat Kerteh di mana terdapat kilang2 dan loji2 penapisan minyak dan segala la yang berkaitan dengan petroluem atau minyak mentah. Kemudian, kami singgah di Petronas Mesra Mall. Mall ni dah siap tapi x sepenuhnya lgi. Ada Giant dan yang bestnya ada panggung wayang. Tapi tak siap lgi panggung wayang dia. Kalau dah siap, maksudnya ni la panggung wayang yang pertama kat negeri Terengganu. Pastu kami teruskan lagi perjalanan ke maktab. Kami singgah lagi beli jagung rebus kat mana ntah tapi sebelum sampai ke Rantau Abang. Kat pantai Rantau Abang lak, kami singgah kat pantai untuk makan jagung2 yang telah dibeli tadi tu. Sedap la jgk. Pas makan kami pon teruskan perjalanan.


Di Rantau Abang

Di Rantau Abang

Sampai la kami ke daerah KT. Mula2 kami singgah di Masjid Tunku Badariah kot nama dia. Masjid ni masjid terapung. Masjid ni terletak kat Chendering.


Di Masjid Tunku Badariah di Chendering

Kami tak masuk lagi bandar KT. Kami solat kat sini dan lepak2 jap. Pastu kami pon jalan la. masuk bandar KT ja, aku dah lupa jalan. Kami pon main hentam ja la jalan mana2 pon. Pastu aku dah dapat catch up balik dia punya jalan. Heheheh. Kami pon singgah la di Giant KT untuk makan. Bdk2 pempuan pegi kuar duit dulu dan aku serta si S pon jalan2 la dulu kat Giant tuh. Pastu kami naik atas dulu sebab dah plan nak makan Pizza Hut. Masa kami kat atas tu, jumpa dgn Encik Asri iaitu lecturer PJ kat maktab kami. Dia kenal la dengan kami. Heheheh. Kami pon sembang la skit2. Dia nak p antaq anak dia kat Imtiaz KT. Dia pon dok makan gak time tuh tapi kat kedai lain la. Kami tunggu bdk 2 ekoq tu lambat nak mampus. Hangpa nak tau depa p mana? Depa p kedai cd p tengok cd jepon la plak. Menyampah tol aku. Sangap sangat ngan cita jepon nih. Huhuhuuh. Biaq je la. Jangan sampai menyusahkan aku dah la. Heheheheh. Pastu kami pon order la nak makan apa. Aku makan je apa2 pon. Janji kenyang sudah. Pastu dah order2 tu, kami pon sembang2 la.


Sembang-sembang

Sembang pasal apa pon aku dah x ingat dah. Yang aku tau mesti pasal benda yang berilimiah la kan. Dah naik degree kan. Hahahahah. Pastu piza pon sampai dan kami pon makan la. Huhuhuhuhu. Pas2 makan tuh, kami pon bertolak balik la ke maktab. Time tu dah pukul brapa ntah. Aku pon x ingat dah tapi lebih kurang kul 5 lebih kot. Patutnya kami dah sampai maktab dah tapi sebab banyak sangat singgah, so lambat la kami. Xpa. Bukan ada apa pon kat maktab tuh nak balik cepat2. Hahahahah. Aku pon terus menjadi guide kepada si S yang menjadi driver. Pastu sampai kat satu tempat tuh, kat mana ntah, si S ni sowh aku plak bawak. Ini adalah disebabkan hari dah malam dan keta mula bukak lampu. Si S ni plak rabun silau, so dia x boleh la nak bawak keta malam2. Depan skit daripada Instep kot. Aku pon bawak la keta tu dengan selambanya. Masa dok bawak tuh ,budak2 tu lantik aku jadi bapak. Hahahahaha. Layak ka aku jadi pak hangpa semua. Depa semua jadi anak aku la kiranya. Si S jadi kak ngah. Si S dan si M, berebut nak jadi anak bongsu. Huhuhuhu. Apa da. Pastu kami pon sampai la ke Besut. Masa kami mula2 sampai tuh, kami p order burger Meso dulu. Pastu p solat kat masjid Kg. Raja. Solat isyak skali. Pastu kami p jalan2 kat Kuala Besut dan pusing kot Kampung Nail ngan Kampung Cawat tuh. Pas pusing2 kami pon p la amik burger. Pastu, kami pon balik la ke maktab kami. Huhuhuhu. Akhirnya sampai jugak kami ke maktab kami ni. Punya la lama kami dok travel. Kami straight p hantaq keta kat abg D dan kira harga. Pas2 kira tuh, kami pon pelik la yang kenapa dapat murah sangat. Tak pa la. mungkin rezeki kami kot. Hehehehe. Kami pon balik la ke blok masing2 dan masa nak balik tuh, baru aku ngan si S ni perasan yang kami tersilap kira dengan abg D. Patutnya kami tambah lagi RM80 kat dia. So, kami naik atas dulu antaq barang dan si S turun balik ke koop untuk bayaq balik duit tuh. So, berakhirlah kisah kami p ke Kuantan tempoh hari.

Sebelum aku tutup kisah ni, aku kat sini nak ambik kesempatan untuk mintak maaf kepada kawan2 yang ikut dan juga kepada yang tak dapat ikut. Yang tak dapat ikut tu, aku harap yang trip kali tak akan dapat mencipta jurang antara kita semua. Walaupun aku nampak ada jurang, tapi aku harap kita boleh sama2 tolong rapatkan balik jurang tu. Aku taknak jurang tu ada langsung. Aku harap hangpa semua boleh paham kot no. Lain kali kita boleh buat lagi trip yang best2 sama2. Sebelum aku say goodbye to my fren, aku sertakan gambaq2 kami p Kuantan. Terima kasih kawan2. Harap dapat jumpa hangpa semua lagi sem depan.

Sunday, May 31, 2009

Salam

Dalam banyak-banyak geng SIKAFAM nih, aku rasa aku la paling sikit wat entry untuk blog nih. Huhuhuhuh. Tak pa la. Nantikan kemunculan entry aku yang best. Tengah karang baik punya nih. Tapi lambat sikit la. Heheheh.

It's sad how times change....

It's sad when people you know become people you knew.. When you can walk right past someone like they were never a big part of your life.. And how you used to be able to talk for hours, and now you can barely even look at them..I dont understand how you can smile all day long but cry yourself to sleep at night.. How pictures never change, but the people in them do.. How you can love so innocently, but it can turn into anger so quickly.. How your best friend can become your worst enemy or how strange it is when your worst enemy turns into your best friend.. How forever turns into a few short months that you'd do almost anything to get back. how you can let go of something you once said you couldnt live without.. How even though you know letting go of something is best for you, it hurts just the same.. How the people who once wanted to spend every second with you, think a few minutes of their time is too much time to spare.. How the smell of a person stays with you even when they're gone.. How people make promises, and bear their souls to someone despite knowing how common it is for promises to be broken.. How people can erase you from their lives cause its just easier then working things out.. It's sad how times change..

Friday, May 29, 2009

Sedih..sedih.. =(

Betapa sedih ati ini.. byk gila aku karang cita sal cuti aku.. leh wat novel, elok2 nk pos leterik ilang. Ya allah, ampa bayang kn ati dan parsaan aku time 2, rasa nk tmpq ja sapa da kt ctu, jd aku pn tampaq la diri sndiri.. Huhuh

da, xmau karang panjang2, kaifaha luka (ati ku ini terluka) isk22.. Pa pn nk gtau, enjoy ar cuti ampa ngn seenjoy-enjoynya..

Pada room8 aku, jgn asik dok men bnda bulat 2 saja, wt ar bnda len sama.. Pilot kita, kptn..nnt kita wt jejak kasih g kt pekan...Wkaokaokaoka!!~... C miru lak, abskan lah masa ngn fmily, jgn dok wt toilet traning ja.. Hehehehehe.. Pda Melor, sori ar saya xleh g knduri awk, ada sumting yg xleh d elak.. lgi pn kami org bkn pnting pn, abg mega mall (kuantan) lg pnting.. Wahahaha, cik fiza, aku nk say sori ar xleh tgk no nek bas ari 2..ko salah kn c besaq 2..dia yg xsaba nk belah..heheh.. last sekali pada ibu tiri aku yang kuat pasan... sedar ar dri 2 yang awk 2 x comel.. pp je tmbm.. Hahahahha

K, 2 saja karangn aku.. nnt jmpa g..kot.. Da!!!~

Wednesday, May 27, 2009

kakakku nak kawen...

salam....
kepada semua y mngenali diri aku ni, silalh dtg ke walimatul urus y akan diadakan di johor....

hmm kepada sikafam, sy amat mngharapkan kedatgn anda smua...
hehehe...


ok...
chowz....

Tuesday, May 26, 2009

cuti....cuti....cuti.....

hye smua.....pekabor....?
mcm nie lah hdup kami kat mktb.....
pnuh dgn cti....sket2 cti....hehehe....
tp best gak....klu cti pnjg leh balik umah....
klu cti pendek leh blik bilik...rehat.....hehehe....
nie aku nak ckp pasal cti akhir sem nie....
aku harap smua kengkawan aku dapat la balik kg ngan selamat....
klu x selamat miskol aku...hahaha....dan dah balik tue kim salam la kat kuarga....
ckp kat mak ayh,sikafam kim salam....hahaha...
ntah la mak ayh phm kr x....tp sowh jr diorg wat2 phm...hihihihi
sbnrnya aku pon x tau pa nak tlis.....huhu...
tgh bosan nie...sj aku mrapu.....hehehe.....
haaa...pasal exam....aku hrp smua org llus.....
dgn cemerlangnya n bergaya.....aku pon berharap bg smua dak klas kta dpt anugerah pgrh...
tue pon klu lyk la......hehehe....dah ar bosan aku...bye...jupo lg sem dpn....klu aku hidup ag....

Monday, May 25, 2009

h0liday !





hoho.
exam sudah abis.
kami dah merdeka.
sudah bleh pulang ke kampung halaman.
walaupon sebenarnya ada rintangan.
tapi kami tempuh juga.
lantak la kat maktab.
dh bli tket dh.
nk blik gak.
haha.
ok lah.


kengkawan sumer ;
selamat menikmati cuti semester selama 3 minggu.
semoga berjumpa lagi pada semester hadapan ;D

enjoy your holiday !

akhirnya.....


salam wat semua teman..

da lme rsenye aku xmenulis kt blog nih..kewujudan blog nih trpkse dlpekn wat smntre wak2 yela semua cbuk nk mnghdpi krts2 exm..ase brde d mnggu yg agk tekanan jgk...otak spnjng due mnggu ni ase cm di pam tggu mse nk pecah je..huhuhu

mnggu ni (26/05/09) adlh mnggu trakhr ktorng brde kt ipgm tuk sem nih...skjp je mse brllu...ble pk2 pe yg aku n kekawan da wat spnjng sem nih..adkh ktorng bnyk wat aktvti yg brfaedah or bnyk hbskn mse yg brmkne ni cm2 je...tpi asenye bnyk gak ktorng luangkn mse brsme n mkmti keseronokn sme2 wlpun de jgk ckit2 mslh yg tmbul antre kite kn..tpi 2 seme xpe kdng2 mslh 2 akn mematangkn kte dn wat kn kte tuk brfikir akn klmhn dri kite sndri dn brusaha tuk membaiki diri demi kbhgian kwn2 kte...=)

xsbr asenye kn nk hbskn exm nih n cpt2 blk ke kg hlmn..nnt seme kwn2 akn blk ke kg msing2 lmbt n cpt je..korng jgn jeles aku akn blk awal dri korng...huhu..aku hrp korng seme akn slmt smpi ke dstnsi n dpt jmpe klrge korng yg trsyng...korng msti da usaha sebaik mngkin kn tuk exm nih...aku harap kite seme akn dpt kptsn yg memuaskn setimpl dgn usaha kite..sglnye kte tawakal kpd Allah sje...harap kite seme akn brjmpe n brkumpul d sem dpn seperti biasa...wlpun jauh d mata tpi korng seme dkt d ati...slmt brcuti..
shbt selamanya...


Friday, May 22, 2009

warkah seorang sahabat ~


Cuba anda bayangkan. Anda baru sahaja habis membaca bacaan surah Yassin yang di sedekahkan kepada arwah kawan anda. Bagi anda dia hanyalah teman sekelas sahaja. Tiba-tiba muncul seorang gadis yang tidak di kenali duduk di sisi anda. Dia menghulurkan anda sekeping kertas yang kumal kelihatannya. Dia mengkhabarkan kepada anda bahawa dia ialah kakak kepada arwah kawan anda itu.

Selepas itu dia meminta izin untuk meninggalkan anda. Anda cuba meneliti tulisan yang terpampang pada kertas itu. Alangkah terkejutnya anda. Arwah sahabat anda ada menuliskan sesuatu kepada anda, tetapi tidak sempat untuk diberikan kepada anda kerana kini dia sudah pun meninggalkan alam sementara ini. Anda pun membaca apa yang di tulisnya :

"Assalamualaikum sahabatku, Jika di ikutkan hati..aku tak sanggup beritahu semua ni..tapi aku tak tahan lagi untuk merahsiakan semua ni..tahukah kau??? Aku tengah sakit ni…bukan sakit hati tau..tapi doktor cakap aku ada penyakit ganjil..entah apalah penyakit aku ni…

aku tak fahamlah apa yang dia cakap…tapi apa yang aku tahu penyakit aku ni masih tak ketemui penawarnya…ishhh!!! Aku takut lah…aku harap kau jangan risau ya..Tapi aku tak tahulah…bila kau akan baca apa yang aku tulis ni..mungkin semasa kau baca aku dah takde kot…jangan sedih ya…ermm..sahabatku, kau perasan atau tak beberapa hari yang lalu…kau tak nampak aku

kot…semasa waktu pulang dari sekolah…sewaktu aku ingin turun tangga…aku nampak kau dekat koridor..aku nak tegur kau…tapi aku malu dan takut..nanti kau cakap aku ni terhegeh-hegeh ambil tahu semua pasal kau….semasa tu aku dah nak turun tangga tingkat empat…tapi apabila terfikirkan kau, aku naik semula tangga ke tingkat empat..aku melihat kau masih di koridor tu…

tapi kau sedang berbual rancak dengan teman-temanmu yang lain…aku malu jugak nak mencelah…supaya kau tak nampak bahawa aku ni naik semula ke tingkat empat semata-mata nak jumpa kau, aku cepat-cepat berlakon bahawa aku nak masuk semula ke kelas sebab nak ambil buku yang tertinggal…terasa malu pulak..

hmmm…tapi aku tak kisah semua tu…dan apa yang penting apa yang bakal aku beritahu ni…dah lama aku pendam…dan lama aku simpan perasaan ni…aku tak nak jadikannya sebagai pusaka lah…apa-apa pun, aku nak luahkan jugak..aku tak kisah, asalkan jika aku pergi…apa yang terbuku di hati sudah pun aku luahkan…

Sahabatku, Aku sangat menyayangimu…aku sangat merinduimu di kala aku kesunyian…tetapi aku tahu siapa aku…tidak layak bagiku untuk berkata begini…tetapi inilah perasaan yang subur di hatiku…terukir namamu indah dalam hatiku..sebagai sahabat sejatiku…setiap kali kau bersuara, setiaku mendengar agar tenang dan senang kau merasa..

setiap kali kau sakit,kecewa,risau dan takut…aku cuba untuk mendampingimu agar kau tahu bahawa aku jujur dalam persahabatan ini…Tetapi di matamu, aku hanyalah orang awam sahaja dalam hidupmu…aku bagaikan melukut di tepi gantang…aku ada..aku tiada..semuanya sama bagimu…Aku tidak kisah semua itu sahabatku…kerana aku masih bersabar..

aku berdoa agar pintu hatimu terbuka untuk menerimaku…aku akan bersabar hingga ke akhir hayatku…akhir kalam,kutegaskan sekali lagi perasaanku ini…aku menyayangimu..aku merinduimu.ku mohon dan berdoa agar persahabatan kita kekal dunia akhirat..aku terpaksa pergi dulu..ibuku sedang memanggilku…aku terpaksa pergi ke hospital sekarang juga…aku pergi dulu sabahatku tersayang…sekian sahaja, wassalam…
Daripada, Sabahatmu… "

Apakah perasaan anda sesudah sahaja membaca warkah ini. Tiada perasaan?? Merasakan bahawa semua itu hanyalah fenomena biasa,yang hidup akan pergi jua. Atau pun menyesal dengan sikap anda terhadapnya selama ini. Tetapi nasi sudah menjadi bubur. Apa yang mampu anda lakukan kini adalah mensedekahkan bacaan kalamullah kepadanya. Oleh itu, hargailah sahabat yang hadir dalam hidup anda.

Saya sayang sahabat2 saya :)


Thursday, May 21, 2009

usaha + doa + tawakal

Skang ni ktorg tgh exam..
Xde mse nk tulis kt blog..
Al maklumlah, bz study..haha koya..;)

Buat geng2 pulun..gud luck buat korng sume..
buat yang terbaik..study smart..
semoga korg sume berjaya dlm exam ni..
Wish all of you the best of luck..
Gambate!

-Sekian-

Tuesday, May 5, 2009

Siapa kita ??


Siapakah orang yang sombong?
Orang yang sombong adalah orang yang diberi penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekalian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya?
Orang yang telah mati hatinya adalah orang yang diberi petunjuk melalui ayat-ayat Qur'an, Hadith dan cerita-cerita kebaikan namun merasa tidak ada apa-apa kesan di dalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dungu kepala otaknya?
Orang yang dungu kepala otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyiksanya dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yang kuat?
Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika ia dalam kemarahan.

Siapakah orang yang lemah?
Orang yang lemah adalah orang yang melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil?
Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat keatas junjungan Rasulullah SallAllahu Alaihi Wasallam.

Siapakah orang yang buta?
Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca dan meneliti akan kebesaran Al Qur'an dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli?
Orang yang tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.

Siapakah orang yang sibuk?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman Alaihissalaam.

Siapakah orang yang manis senyumannya?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia berkata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang menangis airmata mutiara?
Orang yang menangis airmata mutiara adalah orang-orang yang sedang bersendiri lalu mengingat akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya lalu mengalir airmatanya.

Siapakah orang yang kaya?
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak loba akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang pandai?
Orang yang pandai adalah orang yang bersiap siap untuk hari kematiannya kerana dunia ini berusia pendek sedang akhirat kekal abadi.

Siapakah orang yang bodoh?
Orang yang bodoh adalah orang yang beriya-iya berusaha sekuat tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya?
Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang senantiasa mempertingkat ilmu agamanya.

Siapakah orang-orang yang mundur hidupnya?
Orang yang mundur dalam hidupnya adalah orang yang tidak memperdulikan akan halal dan haramnya akan sesuatu perkara itu.

Siapakah orang yang gila itu?
Orang yang gila itu adalah orang yang tidak sembahyang kerana hanya dua syarat saja yang memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang, pertama sekiranya ia haid dan kedua ketika ia tidak siuman akalnya.

Siapakah orang yang rugi?
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikkan.

Siapakah orang yang selalu ditipu?
Orang yang selalu di tipu adalah orang muda yang menyangka bahawa kematian itu berlaku hanya pada orang tua.

Siapakah orang yang paling cantik?
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan diperluas saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan lalu kuburnya menghimpitnya.

Siapakah orang yang mempunyai akal?
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari siksa neraka.

Sama-sama kita renungkan...:)